Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Κλείνουν Μουσεία & αρχαιολογικοί χώροι

Ο Ναός της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα Αττικής

Των Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Σ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Κλείνουν 23 μουσεία (εν όλω ή τμήματά τους) και 23 αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, ελλείψει προσωπικού φύλαξης.

Ποιοι χώροι κλείνουν

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, κλείνουν: τμήμα του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας, όλος ο όροφος του Εθνικού Αρχαιολογικού (16 αίθουσες), η Επιγραφική και Προϊστορική Συλλογή του Αρχαιολογικού Ρόδου, οι δύο αρχαιολογικές εκθέσεις στο Καστέλλο Ρόδου, ο β'όροφος του Νομισματικού της Αθήνας και την Κυριακή ολόκληρο, τα Αρχαιολογικά Καρπάθου, Κάσου, Νισύρου, Αστυπάλαιας, Λέρου, Αταλάντης (μόνο Σαββατοκύριακο ανοιχτό), Αγ. Νικολάου Κρήτης, Λυκόσουρας, Δίου (κλειστή η μισή έκθεση), η Ψηφιακή έκθεση Παλ. Μουσείου Ολυμπίας, η Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων, το Λαογραφικό Ρόδου, το Αρχοντικό Βουβάλα Καλύμνου, το Αρχοντικό Νικολαΐδη Πάτμου, τα Βυζαντινά Σύμης, Καστελλόριζου και το Μουσείο Μούρτζινων Καρδαμύλης.

Επίσης, κλείνουν οι αρχαιολογικοί χώροι: Μαλίων, Λατούς, Σέσκλου, Ευρωπού Κιλκίς, Παλατιανού Κιλκίς, Λευκαδίων (μόνο Σαββατοκύριακο ανοιχτός), Αμφίπολης, Φλώρινας (ελληνιστική πόλη), Πετρών, Πέλιννας Τρικάλων, Ναού Απόλλωνος Καρδίτσας, Σικυώνας Καρδίτσας, Κιερίου Καρδίτσας, Ιτωνίας Αθηνάς Καρδίτσας, Ασκληπιείου Τρικάλων, Περιστεριάς, τα κάστρα Αντιρρίου, Βόνιτσας, Αρτας, Φαναρίου (Ιθώμη Καρδίτσας), Μυτιλήνης και η Βυζαντινή Συλλογή Αγ. Γερμανού Πρεσπών.

Επίσης από σήμερα κλείνουν οι παρακάτω αρχαιολογικοί χώροι

* -Ο αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας

* -Η έκθεση Σαντορίνης

* -Η έκθεση Σικίνου

* -Η έκθεση Σίφνου

Τα ίδια και στη Θεσσαλονίκη

Ανοιξε χθες για το κοινό ο Λευκός Πύργος, αλλά εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Προσωπικό του μουσείου -μόνιμο και έκτακτο- μετακινήθηκε στο σύμβολο της Θεσσαλονίκης για να ξαναλειτουργήσει μέχρι να πάρει νέο προσωπικό μέσω της προκήρυξης θέσεων από το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, όμως, έκλεισαν 7 από τις 11 συνολικά αίθουσες, που φιλοξενούν τα ευρήματα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, το τμήμα δηλαδή του μουσείου που δέχεται και τους περισσότερους επισκέπτες.

Κλειστά παραμένουν, όμως, ή υπολειτουργούν, σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

* Ο μακεδονικός τάφος στον Φοίνικα της Καλαμαριάς παραμένει κλειστός εδώ και δύο μήνες. Ο τάφος ανοίγει μόνο όταν υπάρχει προγραμματισμένη ξενάγηση για μαθητές.

* Το ανάκτορο του Γαλερίου, στην πλατεία Ναυαρίνου, φυλάσσεται μόνο το πρωί, 8 με 3. Από τις 3 και μετά, ώς το πρωί της επόμενης μέρας δεν υπάρχει κανένας φύλακας.

* Η Ρωμαϊκή Αγορά διαθέτει μόνο δύο φύλακες. Εναν το πρωί και έναν το βράδυ, χωρίς ρεπό, χωρίς τη δυνατότητα να λείψει κάποιος από αυτούς, ούτε λόγω ασθένειας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: