Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Συμφώνησαν άπαντες σε Εξεταστική για Βατοπέδι


Χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς όλα τα κόμματα είχαν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν, ενεκρίθη από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο ανταλλαγών περιουσίας μεταξύ μονής Βατοπεδίου και ελληνικού Δημοσίου.

Παρά τη θετική στάση όλων των κομμάτων, διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις των κομμάτων, τόσο για την αναγκαιότητα σύστασής της, όσο και για τις προθέσεις των συμμετεχόντων.

Κατά το ΠΑΣΟΚ, στην Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε επί ΝΔ και στο πόρισμα που εκείνη εξέδωσε, «ένοχος δεν υπήρξε τελικά και όλοι παραπλανήθηκαν», όπως ανέφερε η εισηγήτρια του κόμματος, Χρύσα Αράπογλου, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση λήξης του σκανδάλου» από την τότε πλειοψηφία. «Ο στόχος της Εξεταστικής, είναι να ερευνήσει ουσιαστικά και σε βάθος όλες τις πτυχές του σκανδάλου» ανέφερε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, σκιαγραφώντας την υπόθεση, ως «συντονισμένη επιχείρηση διοικητικής παρωδίας και πολιτικής τραγωδίας, που εξελίχθηκε σε μετακύλιση ευθυνών σε διοικητικούς παράγοντες».

Η υπόθεση, «δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ενόχους και χωρίς τιμωρία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε με τόλμη την αλήθεια. Δεν έχουμε άλλο δρόμο» ανέφερε η κ. Αράπογλου, αναφερόμενη στη συνέχεια, εκτενώς στην υπόθεση, προτάσσοντας, συν τοις άλλοις, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος με συντονιστή την Μονή Βατοπεδίου.

«Δεν έλαμψε η αλήθεια, οι ευθύνες δεν προσωποποιήθηκαν. Είναι μια αποτυχία» εκτίμησε για την προηγούμενη Εξεταστική και ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης.

Ριζικά διαφορετικές υπήρξαν οι εκτιμήσεις του εισηγητή της ΝΔ και προέδρου της προηγούμενης Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης νέας Εξεταστικής, για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγει την διαφάνεια, ή πως έχει κάτι να κρύψει.

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: