Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Αντώνης Σαμαράς: Υπό αυστηρά κριτήρια η ιθαγένεια στους μετανάστες


ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Αρνητική θα είναι η στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά απέναντι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο με το οποίο παραχωρείται η ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που ζουν νόμιμα πέντε χρόνια στην Ελλάδα και παράλληλα το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές. «Όχι» θα πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για δημοψήφισμα επί του θέματος, θεωρώντας τέτοιες κινήσεις «παιχνίδια εντυπωσιασμού» χωρίς ουσία και μάλιστα με ένα κρίσιμο και λεπτό θέμα.

Με δημόσια τοποθέτησή του, μόλις το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια κατατεθεί στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς θα εξηγήσει ότι η Ν.Δ. επιθυμεί την ενσωμάτωση των μεταναστών. Θα ξεκαθαρίσει, όμως, ότι η παροχή ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. γνώση της γλώσσας και εκπαίδευση), όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναμένεται, μάλιστα, να προαναγγείλει ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εφόσον ψηφιστεί.

Η Ν.Δ. δεν είναι συνεπώς κατά της ενσωμάτωσης των μεταναστών, αλλά κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ο λόγος είναι, όπως εξηγούσαν πηγές της Ρηγίλλης, ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, η οποία αποτελεί χώρα εισόδου, να εφαρμόζει πιο ελαστικούς όρους για την παροχή της ιθαγένειας από χώρες της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες αποτελούν τελικούς προορισμούς και όχι άμεσους σταθμούς μεταναστών.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι είναι προφανής η εκλογική σκοπιμότητα της κυβέρνησης, θέτοντας το ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ προωθεί με τέτοια βιασύνη τη ρύθμιση για δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ενώ είχε φροντίσει να δημιουργήσει εμπόδια στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο υπαρκτά ζητήματα: Πρώτον, το καθεστώς για τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες, που ανέρχονται σε περίπου 100.000, και δεύτερον τους δεύτερης γενιάς μετανάστες που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά δεν έχουν νομική υπόσταση και δικαιώματα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΧΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ; (ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.) ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΧΟΥΝ. ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΗ; ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΠΟΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Α.Π, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ 'ΟΧΙ' ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ.ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΗΠΟΙΚΟΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ; ΑΡΑ ΚΑΤΙ ΠΑΙΖΕΤΕ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. (ΨΗΦΑΚΙΑ) ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΝ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΟΙΟ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΑΪΜΟΥΤΖΙΛΙΚΙΑ, ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΗ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΨΗΦΟ. ΚΡΙΜΑ, ΚΑΙ ΕΙΧΑΜΕ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Σ'ΑΥΤΟΝ. ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΜΑΣ.