Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Σκιώδη κυβέρνηση ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς


του Σπύρου Γκουτζάνη

Ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, που θα δώσει και το πλαίσιο της αντιπολιτευτικής του τακτικής, και η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ. είναι οι βασικές προτεραιότητες του νέου προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά.

Υπέρ του λειτουργεί το γεγονός ότι είναι νομιμοποιημένος στη λαϊκή βάση του κόμματος λόγω της μαζικής συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, που εγγυάται και την ενότητά του. Εναντίον του λειτουργεί αντικειμενικά το ότι παραλαμβάνει ένα διχασμένο κόμμα ύστερα από μια συντριπτική ήττα. Στο πλαίσιο αυτό, ο χρόνος μέχρι το τακτικό συνέδριο του κόμματος είναι καθοριστικός, αφού θα φανούν στην πράξη οι προθέσεις των βασικών παικτών του εσωκομματικού παιχνιδιού.

Η πρώτη ενέργεια του κ. Σαμαρά, αφού παρέλαβε τα «κλειδιά» της Ρηγίλλης από τον κ. Κώστα Καραμανλή, ήταν να επισκεφθεί το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και να δώσει το στίγμα των αντιπολιτευτικών του προθέσεων: «Σε ορισμένα θέματα θα είμαστε μαζί γιατί υπηρετούμε την κοινωνία και σε άλλα θα είμαστε απέναντι γιατί έχουμε διαφορετική ιδεολογία», είπε ο κ. Σαμαράς, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα επηρεάσει την αντιπολιτευτική του τακτική η παλιά φιλία του με τον κ. Παπανδρέου, με τον οποίο υπήρξαν και συγκάτοικοι σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, απάντησε: «Η φιλία δεν εμποδίζει τη σκληρή αντιπολίτευση».

ΤΕΤ-Α-ΤΕΤ ΣΑΜΑΡΑ- ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Μήνυμα ενότητας έστειλε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στη Ρηγίλλης, στο πρώτο τετ-α-τετ που είχαν οι πρώην «αντίπαλοι» μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία.

«Είμαι στρατιωτης της παράταξης και θα παραμείνω στρατιώτης» δήλωσε η ηττημένη της εκλογικής διαδικασίας. Οπως σημείωσε η κα. Μπακογιάννη: «Είχαμε μία πρώτη, πολιτική συζήτηση για τις πολιτικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και για τον κοινό μας στόχο, που είναι μια σύγχρονη, μεγάλη κεντροδεξιά. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί».

Σε ερώτηση αν της προτάθηκε από τον κ. Σαμαρά κάποια θέση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε αρνητικά, ενώ ρωτήθηκε και εάν θα τα λέει συχνά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για να δώσει την απάντηση: «Αλίμονο, στο ίδιο κόμμα είμαστε».

Η συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, ήταν πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά, με την οποία θέλησε να συμβολίσει την πρόθεσή του να αποκαταστήσει την ενότητα του κόμματος, μετά την εκλογική διαδικασία.

Η επόμενη συνάντησή του θα είναι με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει θέση αντιπροέδρου του κόμματος. Στο επίπεδο εξάλλου των θεσμικών κινήσεων, εντός των προσεχών ημερών ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον κ. Κάρολο Παπούλια. Ερωτηθείς πάντως τη Δευτέρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αν ισχύει η δέσμευση Καραμανλή για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν είναι της παρούσης, θέλοντας προφανώς να αναφερθεί στο θέμα όταν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο.

Σκιώδης κυβέρνηση

Στις βασικές κινήσεις του κ. Σαμαρά θα είναι εντός των προσεχών ημερών η συγκρότηση σκιώδους κυβέρνησης. Τα πρόσωπα που θα επιλέξει θα σηματοδοτήσουν το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική κατεύθυνση που θα δώσει στο κόμμα και για το πώς θα αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, αλλά και τους καραμανλικούς. Στο ηγετικό σχήμα του κ. Σαμαρά θα έχει περίοπτη θέση ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πιθανότατα θα οριστεί αντιπρόεδρος του κόμματος.

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει πολλούς νέους βουλευτές -από τη γενιά των σαραντάρηδων-, ενώ θα συμπεριλάβει και πρόσωπα από το στρατόπεδο της κυρίας Μπακογιάννη για να δείξει ότι υπερβαίνει τις διαφορές και βασίζεται στο σύνολο του κόμματος. Κομβική είναι η θέση του γραμματέα του κόμματος, για την οποία «παίζει» το όνομα του στενού του συνεργάτη κ. Κώστα Μαρκόπουλου, όπως και για τη θέση του εκπροσώπου, για την οποία όμως ακούγονται και τα ονόματα των κυρίων Πάνου Παναγιωτόπουλου και Κώστα Γκιουλέκα.

Ο κ. Μαρκόπουλος όμως μπορεί να «παίξει» και για τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, που θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει την παλαιά αίγλη που διέθετε επί Γιώργου Σουφλιά. Η γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο αρχών και θέσεων του κόμματος, στο οποίο θα έχει τη βασική εισήγηση και στη συνέχεια θα συνδιαμορφώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Σημαντική θεωρείται και η θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία θεωρείται ότι μπορεί να «παίξει» επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος ή ο κ. Κώστας Τασούλας, αλλά και ο κ. Γιώργος Βλάχος. Για τη θέση του γραμματέα του κόμματος ή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ακούγεται και το όνομα του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη. Στα πρόσωπα που επίσης «παίζουν» είναι και ο κ. Πάνος Καμμένος, που ενώ είχε ταχθεί αρχικά με την κυρία Μπακογιάννη άλλαξε θέση.

Για τη θέση του γενικού διευθυντή του κόμματος προορίζεται ο παλιός του συνεργάτης από την ΠΟΛΑΝ κ. Δημήτρης Σταμάτης. Μεταξύ των πολιτικών που θα αναλάβουν θέσεις σκιωδών υπουργών είναι οι κύριοι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Ζώης, Χρήστος Σταϊκούρας, Σταύρος Καλαφάτης, Φωτεινή Πιπιλή, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Ελενα Ράπτη και Νίκος Νικολόπουλος.

Στο πλαίσιο της ενότητας, όμως, θα αξιοποιήσει και βασικά στελέχη από το στρατόπεδο της κυρίας Μπακογιάννη. Θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουν ρόλο είτε σε πόστο κοινοβουλευτικού εκπροσώπου είτε στη σκιώδη κυβέρνηση οι κύριοι Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, πρόσωπο που θα παίξει ρόλο στα εσωκομματικά πράγματα στην πορεία προς το συνέδριο είναι ο κ. Γιάννης Μανώλης, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει κάποια από τις γραμματείες του κόμματος, όπως και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, αφού και οι δύο είναι εκτός Βουλής.

Εκείνοι που φαίνεται να μένουν εκτός νυμφώνος είναι τα πρόσωπα που δεν περιορίστηκαν στο να ταχθούν με την κυρία Μπακογιάννη αλλά έκαναν προσωπικές επιθέσεις εναντίον του κ. Σαμαρά, όπως οι κύριοι Βύρων Πολύδωρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Σίμος Κεδίκογλου. Εκτεθειμένοι εξάλλου είναι οι βουλευτές της Β’ Αθήνας, οι οποίοι τάχθηκαν σχεδόν όλοι με την κυρία Μπακογιάννη και βρέθηκαν σε δυσαρμονία με την εκλογική τους βάση.

Ιδιαίτερη περίπτωση, ωστόσο, αποτελεί ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. Αν και στο στρατόπεδο Σαμαρά δεν έχει πολλές συμπάθειες γιατί πήγε να γίνει υπαρχηγός της Ντόρας και επιτέθηκε προσωπικά στον νυν πρόεδρο της Ν.Δ., διατήρησε την επαφή με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος εισηγείται την καλύτερη αξιοποίησή του. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς θέλει να «ομογενοποιήσει» το κόμμα και να μην αφήσει περιθώρια για συγκροτημένη εσωκομματική αντιπολίτευση ή διαφορετικές παρατάξεις, και βέβαια δεν στέργει καθόλου τις ιδέες που ακούγονται για θεσμοθέτηση των τάσεων όπως εμμέσως πρότεινε ο κ. Κυριάκος Μητστοτάκης.

Εχει σημασία από εδώ και στο εξής η στάση που θα κρατήσει η κυρία Μπακογιάννη, η οποία τη Δευτέρα επικοινώνησε με τους βουλευτές που τη στήριξαν και τους ευχαρίστησε. Αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα θελήσει να... ροκανίσει τον «αιώνιο αντίπαλό της», η μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα δεν της αφήνουν μεγάλα περιθώρια για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον προς το παρόν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: