Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Μοναστήρι Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας


Το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας, που έχει εντυπωσιακή θέση και κτίρια στις νότιες πλαγιές του Ομβριανού, παρακλαδιού του Χορτιάτη, είναι αφιερωμένο στην Αγία Αναστασία την Φαρμακολύτρια που έζησε και μαρτύρησε στην Θεσσαλονίκη το 304 μ.Χ με κάψιμο στην πυρά κατα τους διωγμούς του Διοκλητιανού.

Η Αγία Θεοφανώ, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Λέοντα ΣΤ' Σοφού (886-912 μ.Χ.) ήταν η πρώτη κτήτωρ του μοναστηριού το οποίο και ευεργέτησε το 888 μ.Χ. Η μονή ανακαινίσθηκε και χτίστηκε από τον Άγιο Θεωνά το 1522, όταν την βρήκε έρημη και ερειπωμένη.

Το μοναστήρι άκμασε πνευματικά και οικονομικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Είχε μετόχια και κτήματα στην Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Βλαχία και Ρωσία. Η μονή καταστράφηκε το 1789.

Πήρε ενεργό μέρος στην επανάσταση του '21. Τα εμπορικά της πλοία πολέμησαν στην ναυμαχία του Τορωναίου κόλπου και καταστράφηκαν.

Η μονή καταστράφηκε πλήρως τις 12 Ιουνίου 1821 ακολουθώντας την μοίρα της Χαλκιδικής. Ανοικοδομήθηκε το 1832 και στις αρχές του αιώνα μας είχε περίπου 20 μοναχούς. Σήμερα έχει μόνο 2-3 μοναχούς.

Από το 1921 μέχρι το 1971 λειτούργησε στο μοναστήρι εκκλησιαστική σχολή, της οποίας το κτίριο δεσπόζει στον χώρο της μονής. Η μονή ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι σταυροπηγιακή (απο την στερέωση σταυρού σταλμένου απο τον Πατριάρχη στα θεμέλια σαν ένδειξη της δικαιοδοσίας του).

Δεν υπάρχουν σχόλια: