Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Μένουν στο σκοτάδι οι έρευνες της Αστυνομίας


Συνεχής Ενημέρωση για τις έρευνες της ανεύρεσης της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Άφαντοι παραμένουν οι δράστες της κλοπής της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου

Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της βεβήλωσης του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και της κλοπής της σορού του.

ΛΟΥΚΑΣ ΛΟΥΚΑ
Η υπόθεση θα διαλευκανθεί


ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ

Τέσσερις μέρες μετά τη βεβήλωση του τάφου και την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου η ηγεσία της Αστυνομίας εξακολουθεί να βρίσκεται κυριολεκτικά στην πρίζα, προσπαθώντας να δώσει ερμηνείες στα κίνητρα των δραστών της αποτρόπαιης αυτής πράξης.

Ειδικοί αξιωματικοί της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας αναλύουν νυχθημερόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ιερόσυλη αυτή πράξη και συζητούν όλα τα πιθανά σενάρια και προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα-πονοκέφαλοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα:

1) Ποια τα κίνητρα πίσω από τη σύληση του τάφου και την κλοπή της σορού;

2) Πόσο μπορεί να έχει βάση η σκέψη για ξένο δάκτυλο στην υπόθεση και γιατί ο ξένος δάκτυλος να θέλει να κλέψει το λείψανο του πρώην Προέδρου;

3) Πώς μπορούν να διατηρούν το λείψανο μετά από τόσες μέρες;

4) Έχουν λόγο οι δράστες να διατηρούν το λείψανο ή το ενταφίασαν ή το εξαφάνισαν;

5) Πώς μπορούν 5-6 άτομα, τα οποία εικάζεται ότι πήραν μέρος στην κλοπή του λειψάνου να εξακολουθούν επί τόσες μέρες να βρίσκονται σε πλήρη σύμπνοια και ευθυγράμμιση και να μη «σπάσει» κανένας;

Στα ερωτήματα αυτά απάντησε ο Ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωσε στη «Σ» ότι πρόκειται για οργανωμένη ενέργεια, αφού η εκταφή ενός φερέτρου είναι δύσκολη, χρονοβόρα και επίπονη εργασία.

Ο κ. Ματσάκης είπε ότι πρόκειται για περίεργη υπόθεση, η οποία θα πρέπει να λυθεί περισσότερο με το μυαλό παρά με τα τεκμήρια.

«Το λείψανο», μας είπε, «θα πρέπει να είναι κάπου που η οσμή η οποία αναδύεται από αυτό, λαμβάνοντας υπόψη πως η επαφή με το περιβάλλον επιταχύνει τη σήψη, να μην μπορεί να κινήσει τις υποψίες των περιοίκων.

Εκτός και αν είναι σε σακούλι, το οποίο κλείνει αεροστεγώς.

Θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ουσίες η οποίες χρησιμοποιούνται στη διαδικασία ταρίχευσης ή και φορμόλη, όμως η χαρακτηριστική και έντονη οσμή της θα προκαλούσε άλλα προβλήματα».

Σε ερώτηση εάν η ειδική μαύρη σακούλα (body- bag) που χρησιμοποιεί η Αστυνομία για τη μεταφορά των πτωμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο κ. Ματσάκης μάς είπε ότι «τα body- bags κλείνουν αεροστεγώς και περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οσμή η οποία θα μπορούσε με ένα αποσμητικό χώρου ή μια κολόνια να εξουδετερωθεί σε ένα βαθμό.

«Οι σακούλες αυτές, όμως, δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν από ιδιώτες.

Από την άλλη δεν νομίζω ότι ο ασβέστης που βρέθηκε στον τάφο ρίχτηκε μόνο για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Νομίζω ότι τον έριξαν και για σκοπούς απολύμανσης ιδιαίτερα πάνω στο λείψανο για δική τους προστασία από τα υγρά του σώματος αλλά και για την οσμή.
Εκτός από οργανωμένοι ήταν και διαβασμένοι οι δράστες.

Ήξεραν πώς να χειριστούν το όλο θέμα. Δεν αποφάσισαν ξαφνικά να ξεθάψουν ένα λείψανο. Θα είχαν μελετηθεί τα πάντα. Πώς θα το ξεθάψουν, πώς να το διατηρήσουν, πώς να το μεταφέρουν και πού να το κρύψουν».

Τη λύση θα τη δώσει το μυαλό

Ο κ. Ματσάκης προσθέτει:

«Γεννώνται ερωτηματικά για το πώς μετακίνησαν την πλάκα χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Τα ρούχα τους θα πρέπει να ήταν λασπωμένα. Τι φορούσαν; Παπούτσια; Γαλότσες;
Δεν θα μπορούσε να γυρίσει κάποιος σπίτι του και να μην κινήσει την περιέργεια των οικείων του για την κατάστασή του.

Πρέπει να γίνει μια ψυχολογική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έδρασαν για να βρεθεί η άκρη του νήματος.

Να κάτσουν οι ειδικοί της Αστυνομίας να σκεφτούν τα πάντα ξανά και ξανά.
Όλα εξαρτώνται και από το κίνητρο. Εάν το κίνητρο ήταν να εξαφανίσουν το λείψανο, τα πράγματα είναι πιο απλά. Θα το έχουν ρίξει κάπου, σε ένα αχρησιμοποίητο πηγάδι ή μπορεί να το έχουν θάψει οπουδήποτε και τότε δεν θα υπάρχει τίποτα να φανερωθεί».

Μου θυμίζει καταδρομική επιχείρηση

Ο κ. Ματσάκης τονίζει ότι η όλη μακάβρια εργασία τού θυμίζει καταδρομική επιχείρηση. «Σκληροτράχηλοι άντρες, οι οποίοι ήξεραν πώς να κινηθούν, πώς να δράσουν, πώς να μην αφήσουν ίχνη, πώς να οργανώσουν και να εκτελέσουν ακολουθώντας διαταγές με ψυχραιμία και συντονισμό κινήσεων.

Σκεφτείτε νύκτα υπό καταρρακτώδη βροχή, μέσα σε ένα νεκροταφείο, να σκάβεις έναν τάφο για να ξεθάψεις ένα λείψανο, το οποίο θα πρέπει να αντικρίσεις, να το αγγίξεις, να το μυρίσεις, να το μεταφέρεις και να το κρύψεις εδώ και τέσσερις μέρες και κανένας να μη μάθει το παραμικρό.

Κάποιος από το στενό περιβάλλον των δραστών πρέπει να ξέρει, να αντιλήφθηκε ότι κάτι έγινε εκείνο το βράδυ, ας ψάξουν οι ανακριτές και αυτό το σημείο.

Εύχομαι πάντως σύντομα να βρεθεί, κάτι που θα οδηγήσει την Αστυνομία στους δράστες, γιατί όσο περνούν οι μέρες τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα».

Ελπίζει ο Υπουργός

Σε δηλώσεις για την εξέλιξη των ερευνών, πάντως, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η υπόθεση θα διαλευκανθεί, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει έστω και η παραμικρή ένδειξη που θα οδηγήσει τους ανακριτές στη λύση της.

«Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα», είπε ο κ. Λουκά.

Πηγή: Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: