Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τρεις εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγετε τα Τέμπη


Λόγω των κατολισθήσεων βράχων στα Τέμπη και το κλείσιμο της Εθνικής Οδού προς Βόρεια και Νότια Ελλάδα, προτείνουμε 3 εναλλακτικές διαδρομές για να κινηθείτε άνετα. Οι δρόμοι βέβαια είναι πιο στενοί και απαιτείται να είμαστε προσεκτικοί, μιας και για τους περισσότερους είναι άγνωστες διαδρομές.


Ερχόμενοι από Λάρισα προς Κατερίνη, πηγαίνετε στην Αγιά, από την Αγιά μπορείτε να στρίψετε είτε προς Μελίβοια, είτε προς Αγιόκαμπο

Αν επιλέξετε την διαδρομή προς Αγιόκαμπο συνεχίζετε και φτάνετε 1 χιλιόμετρο μετά τον Αγιόκαμπο και στρίβετε αριστερά προς Κάτω Σωτηρίτσα, συνεχίζετε και περνάτε την Βελίκα, φθάνετε στην Παλιουριά. Συνεχίζετε την επαρχιακή Οδό, βγαίνετε στην Κουτσουπιά και από εκεί συνεχίζετε για Κόκκινο Νερό, από εκεί φτάνετε στο Στόμιο και συνεχίζετε προς Ομόλιο. Μετά το Ομόλιο συναντάτε την Εθνική οδό και συνεχίζετε προς τον Πλαταμώνα. Από εκεί φτάνετε στον Παλαιό Παντελεήμονα.

Εναλλακτική διαδρομή είναι η παρακάτω:

Αν επιλέξετε την διαδρομή προς Μελίβοια, περνάτε την Μελίβοια και συνεχίζετε μέχρι την Παλιουριά, από εκεί κατευθύνεστε προς Κουτσουπιά - Κόκκινο Νερό - Στόμιο - Ομόλιο και βγαίνετε στην Εθνική Οδό προς Νέους Πόρους - Πλαταμώνα.


Για να παρακάμψετε τα στενά των Τεμπών κατευθυνόμενοι προς Λάρισα και Αθήνα, με το που περάσετε την γέφυρα των Τεμπών, στρίβετε αριστερά στην διασταύρωση προς Ομόλιο. Ακολουθείτε τον δρόμο προς Στόμιο, συνεχίζετε, περνάτε το Στόμιο και φτάνετε στο Κόκκινο Νερό. Μετά βγαίνετε στην Κουτσουπιά, συνεχίζετε περνάτε και από την Παλιουριά. Όλη η διαδρομή είναι παραλιακή. Μετά από την Παλιουριά μπορείτε να στρίψετε Προς Μελίβοια ή να συνεχίσετε παραλιακά.

Από την Παλιουριά, συνεχίζετε δίπλα στην θάλασσα και βγαίνετε στην Βελίκα, από την Βελίκα συνεχίζετε και φτάνετε στην Κάτω Σωτηρίτσα και συνεχίζετε για Αγιόκαμπο. 1 χιλιόμετρο πριν τον Αγιόκαμπο στρίβετε προς την Αγιά. Από την Αγιά ακολουθείτε τις πινακίδες για Εθνική Οδό ή βγαίνετε στην Λάρισα.

Εναλλακτική διαδρομή είναι η παρακάτω:


κλικ για μεγέθυνση

Αν ακολουθήσετε την διαδρομή προς Μελίβοια, (υπάρχουν αρκετές στροφές) βγαίνετε στην Αγιά. Από την Αγιά ακολουθείτε τις πινακίδες για Εθνική Οδό ή βγαίνετε στην Λάρισα.


Άλλη διαδρομή:


Από Λάρισα μέσω Τυρνάβου - Ελασσόνας - Δήμο Πέτρας - Κατερίνη

Από την Λάρισα κατευθυνόμαστε προς Τύρναβο. Από εκεί ακολουθούμε την Επαρχιακή Οδό Ελασσόνας - Κατερίνης και φθάνουμε στην Τσαρίτσανη, μετά από λίγο συναντούμε την Ελασσόνα. Μετά περνάμε το Μικρό Ελευθεροχώρι και συνεχίζουμε προς τον Άγιο Δημήτριο. Αφού περάσουμε τον Άγιο Δημήτριο φτάνουμε στο χωριό Φωτεινά, συνεχίζουμε και περνάμε έξω από την Κάτω Μηλιά και συνεχίζοντας φτάνουμε στο Μοσχοχώρι. Συνεχίζουμε και βγαίνουμε στο χωριό Σβορώνος. Λίγο μετά είναι η Κατερίνη.


Από Κατερίνη μέσω Δήμου Πέτρας - Ελασσόνα - Τύρναβο - Λάρισα.

Από την Κατερίνη κατευθυνόμαστε προς τον Δήμο Πέτρας. Περνάμε το χωριό Σβορώνος, που είναι αμέσως μετά την Κατερίνη και φτάνουμε στο Μοσχοχώρι. Συνεχίζουμε και περνάμε έξω από την Κάτω Μηλιά, συνεχίζουμε προς Φωτεινά και φθάνουμε στον Άγιο Δημήτριο. Από τον Άγιο Δημήτριο συνεχίζουμε στην Επαρχιακή Οδό προς Ελασσόνα. Περνάμε από το Mικρό Ελευθεροχώρι και φτάνουμε στην Ελασσόνα. Από εκεί συνεχίζουμε την Επαρχιακή Οδό, περνάμε την Τσαρίτσανη και φτάνουμε στον Τύρναβο. Μετά ακολουθούμε τις πινακίδες και βγαίνουμε στη Λάρισα. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

Οι δύο πρώτες διαδρομές μέσω Αγιόκαμπου είναι περίπου 80km παραπάνω.

Η δεύτερη διαδρομή μέσω Αγίου Δημητρίου - Ελασσόνας είναι 100km περισσότερη διαδρομή.

Πηγή: nefelh.com

Αυτές τις οδηγίες να τις τυπώσετε και να τις έχετε στο αυτοκίνητο αν κατευθυνθείτε προς την Αθήνα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για την διαδρομή Κατερίνη - Αγίος Δημήτριος - Ελασσόνα - Λάρισα γιατί ο δρόμος είναι στενός, έχει πολλές στροφές και είναι ορεινός.

Ευτυχώς που δεν θα περνάνε οι νταλίκες από εκεί και θα πηγαίνουν μέσω Κοζάνης - Ελασσόνας. Επίσης να προσέχουν οι οδηγοί γιατί επικρατούν και χαμηλές θερμοκρασίες εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: