Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

«Αδειασμα» Καραμανλή υπέρ Ντόρας

Ο πρόεδρος της ΝΔ απέρριψε την ιδέα της ανοιχτής εκλογής, την οποία υποστηρίζουν όλοι οι αντίπαλοι της κυρίας Μπακογιάννη

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη συνοδεύει τον κ. Κ. Καραμανλή κατά την είσοδό του στο Ζάππειο την Κυριακή, όπου υπέβαλε την παραίτησή του. Η απόρριψη από τον κ. Καραμανλή της ιδέας να εκλεγεί ο νέος αρχηγός της ΝΔ σε ανοιχτή διαδικασία θεωρείται υποστήριξη στην κυρία Μπακογιάννη και «άδειασμα» των αντιπάλων της (ΙCΟΝ ΡRΕSS/ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ)

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση ο κ. Κ. Καραμανλής απέρριψε χθες όλες τις προτάσεις για την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του νέου αρχηγού της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση που υπάρχει ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος το ταχύτερο δυνατόν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε ότι ο διάδοχός του θα εκλεγεί στις 7 Νοεμβρίου, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις απόψεις που εξέφρασαν νωρίτερα οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος , Αντ. Σαμαράς και Ευ. Μεϊμαράκης για τη διεξαγωγή ανοιχτού συνεδρίου, αλλά και για την αναβολή του ώσπου να συζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Με την πρωτοβουλία αυτή όμως ο κ. Καραμανλής έδωσε με έμμεσο τρόπο προβάδισμα εντυπώσεων στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και κινδυνεύει τώρα να κατηγορηθεί ότι με έναν κομψό τρόπο παρεμβαίνει πλαγίως στην κούρσα διαδοχής υπέρ της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Η κυρία Μπακογιάννη ήταν η μόνη από τους επίδοξους διαδόχους που είχε αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως επί της προτάσεως για ανοιχτό συνέδριο, επισημαίνοντας, αντιθέτως, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις της τον κίνδυνο έντασης των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων σε περίπτωση που το κόμμα της επέλεγε ανοιχτή διαδικασία. Δήλωνε όμως ταυτόχρονα ότι αν αποφασιστεί τροποποίηση του Καταστατικού δεν θα είχε αντίρρηση.

Την πρόταση του ανοιχτού συνεδρίου είχε διατυπώσει εδώ και μήνες ο κ. Δ. Αβραμόπουλος, προτείνοντας να ακολουθηθεί διαδικασία περίπου ίδια με αυτήν που ακολούθησε το ΠαΣοΚ το 2007. Μάλιστα ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε και χθες την πρότασή του, λίγες ώρες προτού να την απορρίψει ο κ. Καραμανλής.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της ημερομηνίας του συνεδρίου ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να συναντηθεί αμέσως με τον κ. Καραμανλή. Θα τον συναντήσει σήμερα το μεσημέρι για να τον ενημερώσει ότι θα προτείνει στο συνέδριο αλλαγή του Καταστατικού και εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος λίγες ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος η διαδικασία εκλογής μπορεί να τροποποιηθεί αν το ζήτημα αυτό τεθεί εγγράφως και στο συνέδριο, αρκεί να αναλάβει εκείνος που το προτείνει το ρίσκο και τον κίνδυνο η πρότασή του να απορριφθεί από την πλειοψηφία και να αποδοκιμαστεί ο ίδιος από το Σώμα, προτού αρχίσει η διαδικασία διαδοχής. Μ ε τις απόψεις Αβραμόπουλου συντάσσονται και πολλά άλλα κορυφαία στελέχη της ΝΔ (όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης), αλλά και απλά μέλη του κόμματος που στέλνουν επιστολές και e-mail στη Ρηγίλλης επισημαίνοντας ότι η «κλειστή» διαδικασία εκλογής είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Το ίδιο υπονόησε εξάλλου χθες και ο κ. Π. Ψωμιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για «στημένο παιχνίδι με σημαδεμένες τράπουλες».

Σ ε δημόσια δήλωση υπέρ του ανοιχτού συνεδρίου προχώρησε χθες και ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα είχε πρόβλημα και με την κλειστή διαδικασία του εκτάκτου συνεδρίου. Η επιλογή του όμως να προχωρήσει σε δήλωση την ίδια ώρα που η Ρηγίλλης ανακοίνωνε τις οριστικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή θεωρήθηκε έμμεση ένδειξη δυσφορίας έναντι του απερχόμενου αρχηγού του κόμματος.

Λίγη ώρα νωρίτερα εξάλλου τον κ. Καραμανλή είχε επισκεφθεί ο κ. Μεϊμαράκης, για να του προτείνει είτε εξάμηνη αναβολή του συνεδρίου, για να προηγηθεί συζήτηση για τα αίτια της ήττας, είτε επίσπευση της διαδικασίας εκλογής, για να συζητηθούν οι αναγκαίες αλλαγές που θα πρέπει να ακολουθήσουν αμέσως μετά. Και οι απόψεις Μεϊμαράκη απορρίφθηκαν από τον κ. Καραμανλή με την απόφασή του να διεξαχθεί το συνέδριο στο διάστημα που προβλέπει το Καταστατικό. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να ανακοινώσει αύριο την ημερομηνία του συνεδρίου, αλλά την επέσπευσε όταν διαπίστωσε ότι το θέμα αυτό εξελίσσεται σε αντικείμενο εσωκομματικής σύρραξης.

Οπως εξήγησε στους συνεργάτες του, απέρριψε την ιδέα ανοιχτού συνεδρίου γιατί θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να διαπιστωθεί ποιοι παραμένουν μέλη του κόμματος και ποιοι έχουν προσχωρήσει στον ΛΑΟΣ και θα πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα του κόμματος.

Οπως άλλωστε πρόσθεσε, ο ίδιος δεν επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μετά τον Νοέμβριο και μια τέτοια διαδικασία θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να μείνει ακέφαλη η ΝΔ στη συζήτηση των πρώτων νομοσχεδίων της νέας κυβέρνησης, αλλά και στη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

Κατόπιν όλων αυτών, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου και δικαίωμα ψήφου θα έχουν 4.870 σύνεδροι που ορίστηκαν αντιπρόσωποι σε εσωκομματικές εκλογές στις οποίες συμμετείχαν 360.000 μέλη του κόμματος.

Μ ε απόφαση του κ. Καραμανλή πρόεδρος του συνεδρίου ορίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, ενώ ως μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ορίστηκαν ο Γραμματέας και ο γενικός διευθυντής του κόμματος κκ. Ελ. Ζαγορίτης και Μ. Δασκαλάκης αντιστοίχως, ο Γραμματέας της ΚΟ κ. Ι. Τραγάκης και όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, εκτός του κ. Γ. Βουλγαράκη. Στη σύνθεση της Επιτροπής μετέχει και η κυρία Μπακογιάννη, η οποία όμως θα παραιτηθεί όταν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της.

Εντονα αντέδρασαν για τη σύνθεση της Επιτροπής Συνεδρίου από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά, κύκλοι του οποίου έλεγαν: «Σε σχέση με την Επιτροπή Συνεδρίου, που αποτελείται από φερόμενους ως υποψήφιους προέδρους, απ΄ ό,τι φαίνεται, συνεχίζουμε να μη λαμβάνουμε υπ΄ όψιν μας τα ξεκάθαρα μηνύματα που στέλνει η βάση των οπαδών μας. Θέλουμε να πιστεύουμε παρ΄ όλα αυτά ότι η Επιτροπή που ανακοινώθηκε θα αρθεί στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων» .

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: