Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Νέος εκλογικός νόμος και κυβέρνηση τύπου... Κομισιόν, οι πρώτες πράξεις του ΠΑΣΟΚ


Η κυβερνητική ατζέντα του Γ. Παπανδρέου

Από 12 έως 14 τα υπουργεία, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση ο Γ. Παπανδρέου, όπως είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στις 3 Οκτωβρίου, θα αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, προς μία μορφή του γερμανικού μοντέλου, δηλαδή με τη δημιουργία μονοεδρικών περιφερειών.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε γεύμα που τους παρέθεσε, άφησε να εννοηθεί ότι ο αριθμός των υπουργείων δεν θα ξεπερνά τα 12 - 14, ενώ δραστική θα είναι η μείωση και των θέσεων των υφυπουργών. Απέφυγε, πάντως, επιμελώς να ανοίξει τα χαρτιά του για πρόσωπα και συγκεκριμένους ρόλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να αξιοποιήσει τη δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να διαμορφώσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Συγκεριμένα θα επιχειρήσει την αντιστοιχία των 12 τομέων της Κομισιόν με τα υπουργεία, προσαρμόζοντας ωστόσο το μοντέλο στα ελληνικά δεδομένα, κάτι που ενδεχομένως ανεβάσει τον αριθμό των υπουργείων το πολύ στα 14.

Ο Γ.Παπανδρέου αποκάλυψε, επίσης, ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην αναβάθμιση της θέσης του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, που όπως ανεφερε χαρακτηριστικά είχε υποβαθμιστεί ιδιαίτερα επί της κυβέρνησης της Ν.Δ και να του προσδώσει ένα ισχυρό και επιτελικό ρόλο. Επανέλαβε τη θέση του για "ένα ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο", που θα έχει την εποπτεία και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, δεσμεύτηκε για αυξημένη εκπροσώπηση των γυναικών στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ σημείωσε ότι εκτός από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου εξετάζει και τη θέση εκπροσώπου τύπου του πρωθυπουργού, δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης κάθε υπουργείο θα έχει το δικό του εκπρόσωπο Τύπου και είναι ορατό το ενδεχόμενο η ΕΡΤ, όπως και όλα τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης (που ανήκαν στο υπουργείο Τύπου) να ενταχθούν στο υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα θα αναβαθμιστεί η εκπροσώπηση της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα μέσω της αναδιαμόρφωσης του ρόλου του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε με έμφαση ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της αξιολόγησης διοικητών ΔΕΚΟ και Οργανισμών και να προχωρήσει στην επιλογή τους με διαγωνισμό.

Όσο για το ρόλο του Κ.Σημίτη, στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε: "Δεν έχω συζητήσει μαζί του και ούτε μου έχει ζητήσει κάτι".

Άμεσα η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησής του θα είναι να καταργήσει το όριο του 42% για τις δημοτικές και νομαρχακές εκλογές που θέσπισε η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή, το 2005. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι είναι απόφασή του να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτκών αρχηγών για τουλάχιστον δύο ζητήματα, της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της χάραξης εξωτερικής πολιτικής. Επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε στη συνέντευξή του, την περασμένη Δευτέρα στην "Ε", πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερκό θα είναι ένα ταξίδι στην Κύπρο, προκειμένου να συνατηθεί με την ηγεσία της χώρας για τα μεγάλα εθνικά θέματα, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και την προεδρεύουσα της Ε. Ε Σουηδία.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: