Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

«Καταστροφές από εξωσχολικούς στο συγκρότημα του Ευκλείδη»


ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μεγάλες καταστροφές στο κτίριο του «Ευκλείδη» κι ένας μαθητής τραυματίας από «γκαζάκι» σε σχολείο του Κορδελιού, ενώ το κύμα καταλήψεων συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη.

Γονείς τηλεφωνούν καθημερινά στην Εισαγγελία και διαμαρτύρονται για την κατάσταση. «Αλλο μια διαμαρτυρία για προβλήματα που υπάρχουν κι άλλο να μην πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο», ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων του νομού, Δέσποινα Κετογλίδου.

Η κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» έληξε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, όπως υποστήριξαν μαθητές, «εξωσχολικοί» εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν πόρτες, παραβίασαν γραφεία, έκλεψαν πάνω από 20 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα μηχανήματα. Οι υπεύθυνοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που μπήκαν στο κτίριο λίγες ώρες μετά, συνάντησαν «κρανίου τόπο». Ηταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο «Ευκλείδης» υπέστη βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της κατάληψης, μόνο που αυτή τη φορά οι ζημιές ήταν πολύ μεγαλύτερες. Χθες δεν έγιναν μαθήματα, καθώς τα συνεργεία καθαρισμού δεν είχαν προλάβει να βάλουν μια τάξη στον χώρο!

Ενα άλλο σοβαρό περιστατικό καταγράφηκε στο 1ο ΕΠΑΛ του Δήμου Ελευθερίου - Κορδελιού, που επίσης τελούσε υπό κατάληψη. Οπως έγινε γνωστό, μαθητές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είχαν ανάψει φωτιά με ξύλα για να ζεσταθούν στο προαύλιο του σχολείου, όταν «πέρασε κάποιος εξωσχολικός κι έριξε ένα γκαζάκι στις φλόγες». Πάντα κατά την εκδοχή των παιδιών, ένας μαθητής προσπάθησε να το απομακρύνει προτού εκραγεί, αλλά δεν πρόλαβε και τραυματίστηκε -ευτυχώς- ελαφρά.

Οι μαθητικές καταλήψεις στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης κλιμακώνονται από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με κύριο αίτημα των μαθητών, το κτιριακό. Χθες 28 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη, από τα οποία τα μισά στην ανατολική και τα άλλα μισά στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πολίχνη, Ασβεστοχώρι, Αμπελόκηποι, Κορδελιό, Τούμπα, Μαλακοπή, Συκιές, Πεύκα, Καλαμαριά και Χαλκηδόνα είναι περιοχές όπου καταγράφηκαν καταλήψεις από τις προηγούμενες μέρες.

Κορυφαίο αίτημα των παιδιών, η επίλυση του προβλήματος της διπλοβάρδιας, που οφείλεται στην έλλειψη κτιριακών υποδομών.

«Να υποβάλουν μηνύσεις» προτρέπει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγεωργίου, τους διευθυντές των κατειλημμένων σχολείων. Στο μεταξύ χθες, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου κατέθεσαν ερώτηση προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τα «εκρηκτικά προβλήματα της σχολικής στέγης στον νομό».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: