Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Σε πύρινο κλοιό η Αττική


Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, καθώς δεν υπάρχουν σημαντικά ενεργά μέτωπα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γ. Καπάκης. Ωστόσο, όλες οι δυνάμεις κατάσβεσης συνεχίζουν να παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή σε πλήρη ανάπτυξη, διότι ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί, πρόσθεσε.

Αντίθετα, είπε, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά του Κιθαιρώνα, όπου οι ισχυροί άνεμοι που συνεχίζουν να πνέουν επέτρεψαν μόνο στα ελικόπτερα να επιχειρήσουν.

Την πυροσβεστική συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με 100 στρατιώτες και 2 σκαπτικά μηχανήματα, 60 υλοτόμοι και οι ΟΤΑ με υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι έχουμε στη διάθεσή μας 3 αεροσκάφη από τη Γαλλία, εκ των οποίων το ένα χρηματοδοτείται από το μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και ένα τουρκικό.

Επίσης, αύριο αναμένονται δύο αεροσκάφη από την Ισπανία, η δε Κύπρος αποστέλλει 100 άτομα επιπλέον, με 6 οχήματα, τα οποία θα μεταφερθούν στη χώρα μας με αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων μετά την άρση των μέτρων εκτροπής της κυκλοφορίας, τα οποία είχαν ληφθεί λόγω της πυρκαγιάς στις δασικές εκτάσεις των δήμων Γραμματικού, Βαρνάβα, Πεντέλης, Βριλησσίων, Μαραθώνα και Χασιάς.

Ωστόσο, για λόγους ασφάλειας, συνεχίζεται η διακοπή της κυκλοφορίας στα εξής σημεία: Επί της λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του 22ου χλμ (Τελεφερίκ) προς το Καζίνο, στην επαρχιακή οδό Βιλίων-Πόρτο Γερμενού, στο ύψος της διασταύρωσης προς Ψάθα, καθώς επίσης και στην οδό Αναστάσεως Παπάγου προς το νεκροταφείο Χολαργού, στον Υμηττό.

Τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

Στην Κάρυστο, εστίες φωτιάς υπάρχουν στις περιοχές Αϊτός και Μετόχι.

Στη Ζάκυνθο νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι αυτή τη φορά στο χωριό Κοιλιωμένος. Για την κατάσβεσή της έχουν σπεύσει στο σημείο 5 οχήματα με 15 άντρες και πεζοπόρο τμήμα της πυροσβεστικής. Δύσκολη, εξάλλου, παραμένει η κατάσταση στη βόρεια Ζάκυνθο, καθώς εξακολουθούν για πέμπτη συνεχή μέρα να καίγονται τα δάση της περιοχής, χωρίς ευτυχώς να απειλούνται σπίτια.

Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγίες στη Σκύρο και στο Ελαιοχώρι Αχαΐας.

Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καμαρωτή του Δήμου Ιωνίας, στη Χίο. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή από τη φωτιά, για την κατάσβεση της οποίας επειχειρούν 14 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Συνολικά, έχουν ξεσπάσει 67 πυρκαγιές από τις 6 το πρωί της Κυριακής έως τις 6 το πρωί σήμερα.

Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: