Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Μηχανιώνα: Θωρακίζεται το λιμάνι



Με χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, ο τοπικός δήμος σχεδιάζει την κατασκευή προστατευτικής προβλήτας, για να σταματήσουν να μετρούν ζημιές οι 2.000 και πλέον ψαράδες της περιοχής.

Της Φανής Σοβιτσλή

“Ψαρεύω εδώ και 30 χρόνια. Η θάλασσα και η βάρκα μου είναι το σπίτι μου. Μόνο που, όταν… θυμώσουν ο πουνέντες και ο μαΐστρος, μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα. Σήμερα στο σκάφος έχω ζημιές που φτάνουν τα 15.000 ευρώ”.

Ο Κώστας Ταουλτζής μιλά με πάθος για το ψάρεμα στη θάλασσα της Μηχανιώνας και επισημαίνει ότι το λιμάνι χρειάζεται θωράκιση, για να σταματήσουν να μετρούν ζημιές οι 2.000 και πλέον ψαράδες της περιοχής.

Χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά, γνωρίζει τα αδύναμα σημεία της για τους επαγγελματίες ψαράδες. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη κυματοθραύστη στο λιμάνι της Μηχανιώνας, το οποίο πολύ συχνά, την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, “μπαζώνεται” από την άμμο και τα φερτά υλικά που παρασύρουν τα κύματα.

Και επειδή οι ζημιές που υφίστανται τα επαγγελματικά σκάφη είναι μεγάλες, ο οικείος δήμος αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, υλοποιώντας το χρόνιο αίτημα των αλιέων: να μπορούν να δένουν με ασφάλεια τα σκάφη τους, χωρίς να κινδυνεύουν να τσακιστούν από τους ανέμους.

Ο κ. Ταουλτζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιδιοκτητών Μέσης Αλιείας Μηχανιώνας, εξηγεί ότι η δημιουργία κυματοθραύστη θα σώσει την περιουσία όλων των αλιέων της περιοχής, τα σκάφη των οποίων λόγω των ισχυρών ανέμων παθαίνουν μεγάλες ζημιές. “Θα πρέπει να γίνει εκβάθυνση στα 3,5 με 3,80 μέτρα στη βόρεια πλευρά του λιμανιού, για να αποτρέπεται η θαλασσοταραχή”, λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι “ειδικά το χειμώνα τα σκάφη μας δεν μπορούν να προσεγγίζουν στο λιμάνι, και μοιραία συγκρούονται με τα άλλα σκάφη που έχουν ρίξει άγκυρα”.

ΝΕΑ ΠΡΟΒΛΗΤΑ

Ο δήμος Μηχανιώνας στηρίζει τα αιτήματα των ψαράδων της περιοχής, καθώς διαπιστώνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γι’ αυτό και καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. “Με την προβλήτα που θα δημιουργήσουμε -το έργο θα αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβριο- σκοπεύουμε να φρενάρουμε τον κυματισμό που δημιουργείται στο λιμάνι, ώστε να μπορούν να δένουν τα σκάφη με μεγαλύτερη ασφάλεια και να μην παρασέρνονται από τους ανέμους”, τονίζει ο δήμαρχος Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα έργα για τη βελτίωση της κατάστασης του λιμανιού, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ, εντάχθηκαν για τη χρηματοδότησή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (ΕΠΑΛ). Η ανάγκη για τη δημιουργία αυτής της προβλήτας, όπως λέει, κρίθηκε επιβεβλημένη, τόσο για τη θωράκιση του λιμανιού από τους ανέμους όσο και για την προστασία των επαγγελματιών αλιέων. “Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, λόγω των πολλών μποφόρ, συχνά οι βάρκες λύνονται από τους κάβους και κατευθύνονται στη θάλασσα, γεγονός που πλήττει οικονομικά τους ψαράδες της περιοχής”, σημείωσε.

Το κύριο πρόβλημα στο λιμάνι, σύμφωνα με τους ψαράδες, είναι ότι δημιουργείται το φαινόμενο της προσάμμωσης από τους δυνατούς ανέμους, βορειοδυτικούς και δυτικούς, με αποτέλεσμα να μπαζώνεται από τα φερτά υλικά.

Αγγελοχώρι: Δίκτυο ύδρευσης και φωτισμού για τους ψαράδες

Έργα υποδομής “έτρεξαν” και στο λιμάνι του Αγγελοχωρίου, όπου πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα δίκτυα ύδρευσης και φωτισμού, καθώς και η εγκατάσταση φυλακίου για την προστασία του χώρου. Όπως ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης, τα δύο δίκτυα ήταν πεπαλαιωμένα και δεν εξυπηρετούσαν τους αλιείς που χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για τα σκάφη και τα καΐκια τους. Από την άλλη, σημείωσε ο δήμαρχος, το δίκτυο φωτισμού, ανεπαρκές και παλιό, δεν συνέβαλλε στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.

Νέος δρόμος

Στην ανακατασκευή του επαρχιακού δρόμου Μηχανιώνας που οδηγεί στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού προχωρά ο δήμος της περιοχής. Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη, ο δρόμος, μήκους ενός χιλιομέτρου, εμφανίζει κακοτεχνίες που δημιουργήθηκαν κατά τις εργασίες του δικτύου αποχέτευσης. “Οι οδηγοί αντιμετώπιζαν προβλήματα με την οδική ασφάλεια, και για το λόγο αυτό έπρεπε να ‘τρέξει’ η αποκατάσταση του οδοστρώματος”, σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία θα διαθέσουν ο δήμος και η νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: