Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Ορεινός δρόμος Πανοράματος - Θέρμης: Ανακαλύψτε το "πράσινο μονοπάτι"


Σε καταφύγιο για τους φυσιολάτρες, τους ρομαντικούς περιπατητές, ακόμα και τους επίδοξους… μαραθωνοδρόμους, έχει μετατραπεί ο μέχρι πρόσφατα δύσβατος δρόμος από τα Πλατανάκια του Πανοράματος μέχρι και το Φράγμα της Θέρμης. Η ορεινή διαδρομή, που συνδέει τις δύο γειτονικές περιοχές και που θυμίζει το φαράγγι της Σαμαριάς, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα "πράσινα μονοπάτια" της πόλης που διασχίζουν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.

Της Φανής Σοβιτσλή

Το «πράσινο μονοπάτι» του ορεινού όγκου μεταξύ Πανοράματος και Θέρμης, το οποίο παραδόθηκε τον περασμένο χειμώνα, το επισκέπτονται δεκάδες πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να περπατήσουν 10 χιλιόμετρα διαδρομή, για να περάσουν από τη μια περιοχή στην άλλη. Τη διάνοιξη του δύσβατου, μέχρι πριν από λίγους μήνες, ορεινού δρόμου ανάλαβαν οι οικείοι δήμοι, οι οποίοι προχώρησαν ταυτόχρονα και στην ανάπλαση της περιοχής, τοποθετώντας κιόσκια για πικ νικ και ξεκούραση, παγκάκια και δασικά τραπέζια, ενώ έθεσαν απαγορευτικό στη διέλευση οχημάτων και μοτοσικλετών.

Η ιδέα για την αξιοποίηση τμήματος του ορεινού όγκου που συνδέει το Πανόραμα με τη Θέρμη γεννήθηκε πριν από χρόνια, ωστόσο δεν υπήρχε χρηματοδότηση για τη διάνοιξη του δρόμου και τις αναπλάσεις. "Μέχρι που αποφασίσαμε να βρούμε ένα πρόγραμμα μέσω της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να εντάξουμε το έργο προς χρηματοδότηση", ανέφερε ο δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Το κόστος για τη συνολική ανάπλαση του πράσινου μονοπατιού ανήλθε στα 250.000 ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTEREG.

Οι φυσιολάτρες και οι περιπατητές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική διαδρομή που… πνίγεται στο πράσινο και τον καθαρό αέρα και να αποδράσουν εύκολα από την πόλη ακόμα και για μια μικρή βόλτα. Μάλιστα, οι δήμοι φρόντισαν, για όσους συνηθίζουν να αφήνουν πίσω τους σκουπίδια, να τοποθετήσουν αρκετούς κάδους, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και η μετατροπή του χώρου σε σκουπιδότοπο.


Ραντεβού στη μέση της διαδρομής

Οι δήμοι Πανοράματος και Θέρμης αποφάσισαν να προβάλλουν το έργο στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό στα τέλη του καλοκαιριού προγραμματίζουν εκδήλωση-πεζοπορία που θα γίνει από τη μια περιοχή στην άλλη. "Σκοπεύουμε να καλέσουμε πολίτες που αγαπούν την πεζοπορία και μαθητές από τους δύο δήμους που τη μέρα της εκδήλωσης θα ξεκινήσουν οι μεν από το Πανόραμα, οι δε από τη Θέρμη, για να συναντηθούν στη μέση της διαδρομής", σημείωσε ο δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης.

Οι δύο ομάδες από τις δύο περιοχές θα προβούν σε συμβολική πεζοπορία μέσα στο "πράσινο μονοπάτι", στη μέση του οποίου θα στήσουν μια πράσινη γιορτή, αφιερωμένη στο περιβάλλον και τη φύση. "Η πρωτοβουλία αυτή από τους δύο δήμους αποτελεί ένα πετυχημένο παράδειγμα διαδημοτικής συνεργασίας για μια δράση προς όφελος των πολιτών", υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: