Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Καταστροφικό μπουρίνι στην Συκιά



Δεκάδες οικήματα πλημμύρισαν, ζώα και μελίσσια παρασύρθηκαν στη θάλασσα και δύο γέφυρες κατέρρευσαν από τα ορμητικά νερά χειμάρρου

Μέχρι και αγελάδες βρέθηκαν να κολυμπούν στη θάλασσα, παρασυρμένες από έναν ορμητικό χείμαρρο, εξαιτίας δυνατής νεροποντής που έπληξε χθες τη Συκιά Χαλκιδικής, σπάζοντας και παρασύροντας δύο γέφυρες.

Κυψέλες με μελίσσια παρασύρθηκαν από τα νερά του χειμάρρου που διασχίζει το χωριό, δεκάδες σπίτια και καταστήματα στην παραλιακή ζώνη πλημμύρισαν και ο εξοπλισμός από τα beach bar παρασύρθηκε για αρκετά μέτρα.

«Ηταν ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, που ξέσπασε με δυνατή βροχή και το νερό κατέβαινε ποτάμι από το όρος Ιταμος Δραγουδέλι. Η ορμή και ο όγκος του νερού ήταν τόσο μεγάλα, που θεωρώ ευτύχημα ότι δεν κινδύνεψαν άνθρωποι και δεν υπάρχουν τραυματίες», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Τορώνης, Κυπαρίσσης Ντέμπλας.

Η θεομηνία έπληξε τη Συκιά λίγο πριν από χθες το μεσημέρι με πρωτοφανή ένταση. Ο ουρανός μαύρισε και άρχισε να πέφτει καταρρακτώδης βροχή. Ηταν σαν να άνοιξαν οι ουρανοί. Δύο γέφυρες που διασχίζουν τη Συκιά έσπασαν, όπως και το ανάχωμα ενός χειμάρρου, και το νερό έτρεχε ορμητικό προς τη θάλασσα.

Στην παραλιακή ζώνη η λάσπη έπνιξε τα πάντα και το νερό παρέσυρε καρέκλες, τραπέζια, ομπρέλες και ξαπλώστρες από τα μπαράκια και τα καφέ.

Στη θάλασσα βρέθηκαν μελίσσια, πρόβατα παρακείμενου στάβλου που πνίγηκαν αλλά και μερικές αγελάδες γειτονικής μονάδας που επέπλεαν στο νερό, μέχρι να τις τραβήξουν και να τις σώσουν συνεργεία της νομαρχίας.

«Τα συνεργεία του δήμου και οχήματα της Πυροσβεστικής βγήκαν έγκαιρα έξω κι απέτρεψαν ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή», σημείωσε ο κ. Ντέμπλας, προσθέτοντας ότι σήμερα θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκιο της Νομαρχίας Χαλκιδικής.

Ζημιές

Σημειώνεται ότι η Συκιά υπέστη καταστροφές από πλημμύρες και το 2007. Τότε δεκάδες σπίτια είχαν πλημμυρίσει κι επιχειρήσεις καταστράφηκαν σε ολόκληρη τη Σιθωνία αλλά και στην Κασσάνδρα, που μετρούσε ακόμη τις πληγές της από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2006.

Ζημιές από πλημμύρα υπέστη κι ένα μικρό ξενοδοχείο στο Πευκοχώρι, καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα μικρότερης έντασης έπληξαν χθες το απόγευμα και την Κασσάνδρα.

Εξαιτίας χαλαζόπτωσης καταστράφηκαν καλλιέργειες με σιτηρά στη Γαλάτιστα και στο Γαλαρινό Χαλκιδικής, καθώς και στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: