Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Σταυροδρόμι δουλεμπόρων η Χαλκιδική



Στο χάρτη με τα δρομολόγια των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών έχει μπει η Χαλκιδική. Στις αμέτρητες παραλίες της ξεφορτώνουν το ανθρώπινο «φορτίο» τους χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές.

Χτες τα ξημερώματα σκάφος ξεφόρτωσε σε παραλία της Νέας Σκιώνης στη Χαλκιδική 34 Πακιστανούς λαθρομετανάστες, ενώ στο σημείο εντοπίστηκε και φορτηγό με διπλό πάτο που θα τους παραλάμβανε. Στελέχη της ΕΛΑΣ επισημαίνουν ότι υπάρχουν πληροφορίες πως τα κυκλώματα ξεφορτώνουν πλέον λαθρομετανάστες, που προέρχονται από τα τουρκικά παράλια, ακόμη και σε περιοχές του Αγίου Ορους.

Οπως επισημαίνουν αστυνομικοί, οι «εγκέφαλοι» των κυκλωμάτων αναζητούν πλέον νέους «δρόμους» για να διασχίζουν την Ελλάδα με ασφάλεια, αλλά και προορισμούς που ακόμη δεν έχουν καταγραφεί από τις αρχές.

Στην παραλία της Νέας Σκιώνης βρέθηκαν συνολικά 34 Πακιστανοί λαθρομετανάστες, οι οποίοι ανέφεραν ότι διακινητές τους έβγαλαν στην περιοχή με φουσκωτό σκάφος.

Το πιθανότερο είναι πως οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας με πλοίο, το οποίο εκτιμάται ότι παρέμεινε σε μεγάλη απόσταση από τη Χαλκιδική, ώστε να μην εντοπιστεί από τις αρχές. Μάλιστα, στην παραλία εντοπίστηκε και φορτηγό μάρκας Μερσεντές με διπλό πάτο, όπου επρόκειτο να μπουν οι λαθρομετανάστες με σκοπό να φτάσουν μέχρι την Αθήνα. Οι αλλοδαποί κατέβαλαν περίπου 2.000 ευρώ ο καθένας, με σκοπό να μεταφερθούν στην Αθήνα, ενώ από τις αρχές αναζητείται τουλάχιστον ένας Γεωργιανός ως μέλος του κυκλώματος.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι αρκετοί δουλέμποροι αποφεύγουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, τις οδικές μετακινήσεις και στρέφονται πλέον προς τη «λύση» της μεταφοράς λαθρομεταναστών με πλοία. Η αύξηση των ελέγχων και οι συλλήψεις πολλών διακινητών κατά τη διάρκεια μεταφοράς αλλοδαπών από Εβρο προς Θεσσαλονίκη έχουν θορυβήσει τα κυκλώματα, που προσπαθούν να επανακτήσουν το χαμένο έδαφος και φυσικά να προστατεύσουν την κερδοφόρα... επιχείρησή τους.

Φορτηγίδες και ταχύπλοα

Και κατά το παρελθόν έχουν εντοπιστεί σε παραλίες της Χαλκιδικής αλλοδαποί, οι οποίοι ανέφεραν στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν ότι άγνωστοι τους είχαν «φορτώσει» σε φορτηγίδες στα τουρκικά παράλια. Τα πλοία έφταναν μέχρι τα διεθνή ύδατα και από εκεί οι λαθρομετανάστες μεταφέρονταν με ταχύπλοα, που πραγματοποιούσαν διπλά και τριπλά δρομολόγια σε ερημικές παραλίες της Χαλκιδικής.

Τόσο αστυνομικοί όσο και συνοριοφύλακες της Χαλκιδικής είχαν εντοπίσει κατά καιρούς ταχύπλοα, που κρίθηκαν ύποπτα, να κινούνται κοντά σε φυσικά λιμανάκια ή απομονωμένες παραλίες του νομού και είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μέλη κυκλωμάτων που επιχειρούσαν να «χαρτογραφήσουν» συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι αμέτρητες παραλίες της Χαλκιδικής χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια και από διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Συλλήψεις

Στο μεταξύ, έντεκα λαθρομετανάστες από το Ιράκ, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς στην Ορεστιάδα. Μάλιστα, από τις αρχές συνελήφθησαν και τέσσερις διακινητές, ένας Ιρακινός και τρεις Αλβανοί, ηλικίας από 21 έως 41 ετών.

Οι λαθρομετανάστες θα μεταφέρονταν αρχικά στη Θεσσαλονίκη όπου πιθανότατα θα παρέμεναν για λίγες ώρες και στη συνέχεια θα προωθούνταν στην Αθήνα. Επίσης, αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν στην περιοχή του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού δύο Ελληνες διακινητές, τη στιγμή που βοηθούσαν να επιβιβαστεί σε αμαξοστοιχία λαθρομετανάστης από τη Μαλδαβία μαζί με τον 8χρονο ανιψιό του.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: